Universitatea Tehnica 'Gh.Asachi'din Iasi
 
SISTEME HIDRAULICE ADAPTIVE PENTRU TURBINE EOLIENE DE MICA PUTERE
 
Programul: PARTENERIATE IN DOMENII PRIORITARE

Acronimul propunerii:

SHATEMP

Categoria de proiect:

Proiecte complexe

Director de proiect: Prof. dr. ing. Doru Calarasu
Mail: doru.calarasu@yahoo.com
Nr. contract: 1467/14.09.2007
Nr. contract de finantare: 21-047/18.09.2007
Perioada derularii proiectului: 18 Septembrie 2007 – 15 septembrie 2010
Centrul National de Management Programe  
 
 
         
 
Informatii
 
 
   
Rezumatul proiectului
 

Proiectul vizeaza dezvoltarea unor sisteme hidraulice adaptive de conversie, transmitere si reglare destinate turbinelor eoliene de mica putere (TEMP), integrate in sisteme descentralizate. Turbina

Directiile principale de cercetare ale proiectului sunt:

 
Transmisii hidraulice pentru TEMP cu ax orizontal. Transmiterea la sol a energiei generate de turbina eoliana se realizeaza de catre un sistem hidraulic adaptiv de tip arbore hidrostatic. Motorul hidraulic, aflat la sol, constituie priza de putere a centralei eoliene si poate fi de tip rotativ cu volum unitar reglabil, sau liniar.
Sisteme hidraulice adaptive destinate reglarii TEMP cu ax orizontal. Reglajul turbinei eoliene se realizeaza cu un sistem hidraulic adaptiv care modifica unghiul de asezare al palelor sau orientarea turbinei fata de directia vantului, in functie de caracteristica consumatorului si de regimul de putere. Protectia turbinei eoliene si pozitionarea ei optima pentru demarare este asigurata de sistemul hidraulic de reglare.
Aerodinamica TEMP cu ax orizontal. Vor fi dezvoltate modele operationele de predictie a incarcarilor aerodinamice pe turbina bazate pe elemente avansate de aerodinamica nestationara.
Integrarea in sisteme descentralizate a TEMP echipate cu sisteme hidraulice adaptive. Va fi elaborat un ghid de utilizare a TEMP cu ax orizontal echipate cu sisteme hidraulice adaptive. Cercetarile au un grad ridicat de interdisciplinaritate implicand specialisti in actionari si automatizari hidraulice, aerodinamica, automatica, electronica. In acelasi timp cercetarile au un grad ridicat de complexitate, implicand modelari teoretice, simulari numerice, proiectarea si realizarea de modele functionale si de prototipuri experimentale urmate de incercarea acestora in laborator sau in poligon. Proiectul se incadreaza in directiia de cercetare 2-Energie subdirectia Sisteme si tehnologii energetice durabile, securitatea energetica.

Etapele generice ale proiectului sunt:

  1. Elaborarea modelelor conceptuale;
  2. Testarea modelelor conceptuale prin simulari numerice;
  3. Proiectarea si realizarea modelelor demonstrative si a prototipurilor experimentale;
  4. Incercari experimentale.
  5. Corectii de model si simulari numerice complexe.

 
  sus
 
     
 
         
  Turbine Eoliene   legaturi utile
  Introducere buton Echipa de cercetare  
alte legaturi   Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi buton Universitatea Politehnica din Timisoara Universitatea Tehnica din Cluj Napoca INOE 2000-IHP Bucuresti
  MFMAHP © copyright 2007 Toate drepturile rezervate